dimarts, 8 de gener del 2008

L'argumentació


L'argumentació és persuasió, un procés comunicatiu que desplega una sèrie de recursos per convèncer el receptor de la validesa de les paraules de l'emissor.
En aquest sentit tot acte comunicatiu té un factor important de voluntat persuasiva. Fins i tot quan, en principi, simplement sembla que informem amb objectivitat d'un fet les nostres paraules reclamen l'atenció més enllà dels referents per constatar la nostra presència com a comunicadors. Enraonar és seduir i per seduir, per atraure cap a la nostra posició, utilitzem arguments lògics i fal·làcies, apel·lem a la raó i a les emocions.
Els textos argumentatius o les seqüències argumentatives els trobem en situacions i gèneres ben diversos: els debats entre amics, les deliberacions, els processos judicials, els elogis, els insults, la premsa, la publicitat.... Arreu.
Els clàssics, a través de la retòrica, van fer de l'art d'expressar-se un dels centres del seu sistema educatiu. Penso que hauríem d'aprendre dels seus ensenyaments perquè avui la comunicació ocupa un lloc central i sovint els cants de sirena ens poden fer perdre el rumb. Per reflexionar sobre aquestes qüestions us adjunto una presentació sobre els textos argumentatius