dissabte, 12 de setembre del 2009

Recerca i arxius


Una de les dificultats amb que ens trobem a l'hora de tirar endavant una investigació, sobretot els que vivim lluny de les grans ciutats, és l'accés a la documentació. Aquest panorama se'ns està tornant menys costerut gràcies a les eines que ens ofereix internet i als treballs de digitalització endegats des d'institucions públiques i privades.
Com el camí per arribar a les fonts és encara prou desconegut, passo a presentar algunes adreces que ens poden facilitar recerques diverses:

  • Dins dels cercadors, destaco l'opcció del google acadèmic
  • Biblioteques virtuals: http://www.lluisvives.com/ , http://www.cervantesvirtual.com/ http://books.google.cat/ ...

  • Portal del Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya (CBUC). Permet accedir al fons de les biblioteques consorciades i facilita l'entrada a altres llocs d'interès.

    En destaco: http://www.tesisenxarxa.net/

    http://www.bnc.es/digital/arca/index.html Arxiu de revistes catalanes antigues. Conté 175 títols. De moment no hi trobem títols que ens serien molt útils per a l’estudi de la nostra zona i caldria que tot sumant esforços aconseguíssim la digitalització de títols tan significatius com “La Zuda” , “El Llamp”...

  • Xarxa d’Arxius Comarcals de Catalunya.

  • Portal de arxivos españoles (PARES)
  • L'Institut Ramon Muntaner, l'IRMU ens permet conèixer la recerca que es fa des dels centres d'estudi de parla catalana.
Aquestes i altres referències ens ajuden i molt a trobar referències i ens faciliten de trobar els materials que trobem repartits per arxius i biblioteques que, amb els seus serveis professionals, contribueixen a posar-nos a l'abast els tresors que vetllen.
Nota: 17-11: Acabo de trobar un portal de la UB dedicat a facilitar referències per fer el treball de recerca: http://www.alehoop.info/
04-01-2010: Un nou instrument de recerca, Eureca.